Privé wandelreis Magna Via Francigena: van Palermo naar Agrigento

 1. Italië
 2. Sicilië
 3. Palermo
 • Wandelen in binnenland Sicilië
 • Wandelen
 • Corleone
 • Palermo
 • Wijn- en olijfgaarden onderweg
 • 7 foto's
 • Mooie pelgrimsroute door het binnenland
 • 8-daagse individuele wandelvakantie
 • Oude forten en spectaculaire kloosters

Grieken, Romeinen, Byzantijnen, moslims en Noormannen hebben allemaal hun stempel gedrukt op hun doortocht door Sicilië. De Siciliaanse wegen zijn van oudsher de ontmoetingsplaats tussen verschillende culturen, het contactpunt tussen volkeren, het pad om een bestemming te bereiken. Het Romeinse wegennet werd aangelegd om het rijk met elkaar te verbinden, maar later kwam dit systeem onder de admini

Dagprogramma
 1. Dag 1 Vlucht naar Palermo, transfer naar Santa Cristina Gela (optioneel: 5 km, +110m/-110m)
 2. Dag 2 Santa Cristina Gela – Corleone (25 km, +600m/-750m)
 3. Dagprogramma

Over Privé wandelreis Magna Via Francigena: van Palermo naar Agrigento

Algemeen

Grieken, Romeinen, Byzantijnen, moslims en Noormannen hebben allemaal hun stempel gedrukt op hun doortocht door Sicilië. De Siciliaanse wegen zijn van oudsher de ontmoetingsplaats tussen verschillende culturen, het contactpunt tussen volkeren, het pad om een bestemming te bereiken. Het Romeinse wegennet werd aangelegd om het rijk met elkaar te verbinden, maar later kwam dit systeem onder de administratieve en politieke controle van de Franken. De Magna Via Francigena verbindt Palermo met Agrigento en doorkruist Sicilië van noord naar zuid, van de Tyrrheense Zee tot de Middellandse Zee. Deze pelgrimstocht heeft een totale lengte van zo’n 180 km en doorkruist de provincies Palermo, het ruige Caltanissetta en Agrigento.
Vanuit Palermo bereik je het agrarische leengoed van Corleone, genesteld in het Siciliaanse land. De route klimt vervolgens het regionale park Monti Sicani op en vervolgens in de vallei van de Platani-rivier. Vanaf hier naar Sutera, een van de mooiste dorpen van Italië, en Racalmuto, de thuisbasis van de schrijver Sciascia, met daarboven de Chiaramontani-kastelen. Veelal onverharde ‘veedrijverswegen‘ vormen nu de Magna Via Francigena. Deze worden met elkaar verbonden door paden dwars door de velden, desolate valleien en langs wijn- en olijfboomgaarden. Het ‘echte’ Sicilië. Vanaf het station Aragona Caldare, vroeger bezocht door zwavelmijnwerkers, kom je met de trein aan in het mythische Agrigento.

Hoogtepunten

Palermo, magische metropool van een diep zuiden
Corleone, een herboren dorp
Oude forten en spectaculaire kloosters
Racalmuto, de geboorteplaats van de schrijver Sciascia
Routes door de natuurreservaten van Sicilië
Agrigento, een schitterend openluchtmuseum

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Palermo en vice versa.

Accommodatie

Je verblijft in eenvoudige bed & breakfasts en 3-sterren hotels, zoals hieronder aangegeven of gelijkwaardig:
Santa Cristina Gela – Albergo Belvedere
Corleone – Hotel Leon d’Oro
Prizzi – Ospitalità Diffusa La Casa delle Bouganville / La Casa di Kokalo
Cammarata – Casale Margherita / Hotel Halykos
Sutera – B&B Piazza / B&B Poggio Accogliente
Racalmuto – Regalpetra hotel
Agrigento – Palazzo del Teatro

Goed om te weten

• Vertrek in de periode van 25-07-2024 t/m 01-09-2024 is op aanvraag.
• De route is een pelgrimstocht. Dit betekent ook dat je credentials (een soort pelgrimspaspoort) nodig hebt, die wij voor je regelen. In elke accommodatie kun je je paspoort stempelen, een bewijs van je pelgrimstocht. Aan het eind kun je met je gevulde credential bewijs, je ‘officiële souvenir’ van de Via degli Dei ophalen. Meer informatie hierover vind je bij je routebeschrijving.
• Daarnaast kunnen er tijdens de pelgrimstocht langere dagen zijn en verblijf je in eenvoudige accommodaties.
• Deze tocht langs de Magna Via Francigena slingert voornamelijk over onverharde paden en landweggetjes, met zeldzame kruispunten op drukke wegen en enkele korte passages over kanalen. Houd rekening met de hoogteverschillen tijdens deze route. In principe is de reis geschikt voor iedereen met een goede wandeltraining. De lengte van een wandeldag varieert van 5 tot 25 km per dag. We adviseren comfortabele wandelschoenen te dragen, een pet of hoedje mee te nemen, evenals een waterflesje, zonnebrandcrème en een waterdichte jas in geval van regen.
• Indien je op dag 1 graag deels wilt wandelen, horen we dit graag bij boeking. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de aankomsttijd van je vlucht.
• Je bagage wordt van hotel naar hotel gebracht, maximaal 1 bagage item van 20 kg (voor extra tassen of gewicht geldt een toeslag), herkenbaar aan de bagagelabels die je op dag 1 ontvangt. Deze dient om uiterlijk 8.30 uur klaar te staan.
• Tijdens je transfer op dag 1 ontvang je onder andere bagagelabels, routebeschrijving en je credential voor Magna Via Francigena.
• Het is ook mogelijk om het begin of het einde van de reis te verlengen met een paar dagen Palermo.

Inbegrepen

Inclusief:
• 7 nachten verblijf op basis van logies/ontbijt
• Privétransfers dag 1 en 4
• Credential voor Magna Via Francigena
• Gedetailleerde routebeschrijving met plattegronden
• Travel app met kaarten, routes en routenotities
• Bagagetransport van hotel naar hotel
• Transfer van en naar het vliegveld op dag 1 en dag 8
• Telefoonassistentie van onze lokale agent tussen 8.00 en 20.00 uur

Exclusief:
• Lokaal openbaar vervoer op dag 7
• Overige maaltijden en drankjes
• Toeristenbelasting
• Entreegelden
• Fooien
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Reserveringskosten
• Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief. Het kan gebeuren dat op basis van beschikbaarheid enkele activiteiten in een andere volgorde uitgevoerd worden

 1. Dag 1 Vlucht naar Palermo, transfer naar Santa Cristina Gela (optioneel: 5 km, +110m/-110m)
  Na aankomst op de luchthaven van Palermo heb je een privétransfer naar Santa Cristina Gela. Optioneel kun je er ook voor kiezen om (een deel van) deze route te lopen. Dit is dan vanaf de luchthaven of vanaf Piana degli Albanesi naar Santa Cristina Gela, een wandeling van zo’n 5 km. In dit kleine dorpje, van Albanese oorsprong, zul je je eerste nacht doorbrengen.
 2. Dag 2 Santa Cristina Gela – Corleone (25 km, +600m/-750m)
  Na het ontbijt begin je aan je eerste wandeling langs de Magna Via Francigena-route. De natuurlijke achtergrond van de dag is de Bosco della Ficuzza en Rocca Busambra, een van de natuurreservaten van Sicilië. Bij het pittoreske Tagliavìa-klooster (zo’n 13 km van het startpunt), kun je je even opfrissen en je waterfles vullen, alvorens je weer verder loopt. Je volgt de route naar Corleone, een stad die bekend staat om de maffia, maar ook rijk is aan geschiedenis en kerken: het staat bekend om het klooster van de Franciscanen Friars Minor Renewed, gelegen op een ontoegankelijk fort in het centrum van het dorp. Je overnacht vandaag in Corleone.
 3. Dag 3 Corleone – Prizzi (19km, +750m/-350m)
  Toen de Grieken tussen de 8e en 7e eeuw voor Christus op Sicilië arriveerden, kwamen ze in contact met de inheemse volkeren die dit land al bewoonden: Elìmi in het westen, Sicàni in het centrum en Siculi in het oosten.
  Het park van het Sicàni-gebergte opent zich voor de pelgrim: archeologische vindplaatsen en ongerepte bossen vertellen het verhaal van het Sicàni-volk dat het eiland de naam Sikània gaf. Het stuk van de Magna Via Francigena dat Corleone met Prizzi verbindt, was een koninklijke groene laan die altijd werd doorkruist door de mensen die dit natte en beboste deel van Sicilië bewoonden. Een groot gedeelte van het netwerk van paden dat hier loopt wordt nog steeds gebruikt voor de transhumanza: de migratie van schapen en koeien van het hoogland naar het laagland. Deze paden van de transhumanza, de oude hoofd- en secundaire wegen vallen veelal samen met deze pelgrimsroute.
  Overnachting in Prizzi.
 4. Dag 4 Prizzi – Cammarata (19/25km, +450/550m -550/800m)
  Als je Prizzi achter je laat, doorkruis je vandaag het natuurreservaat Carcaci Mountains, tussen wetlands en bossen, langs een landschap dat rijk is aan biodiversiteit.
  Aan het einde van je wandeling bereik je Castronovo di Sicilia. Kars-nubu voor de Arabieren, dit ‘versterkte fort’ is Castrum geworden voor de Noormannen. Het dorp heeft een lange stadsmuur die de stad en gebedshuizen beschermt. Namen en gebouwen suggereren dat Castronovo di Sicilia altijd een strategisch belangrijke halte is geweest langs de Magna Via Francigena-route tussen Palermo en Agrigento. Na een bezoek aan het bewoonde centrum, heb je een transfer naar Cammarata voor de overnachting.
  (Op aanvraag is het mogelijk om de etappe van vandaag in te korten van 25 naar 19km).
 5. Dag 5 Cammarata – Sutera (20km, +700m/-750m)
  De Platani-rivier voedt dit land, de vallei is rijk aan fruit van oosterse oorsprong zoals sappige bergperziken en groene pistachenoten. Je staat op het punt het graafschap Caltanissetta binnen te gaan. Boerderijen en masseria's zijn plekken voor een pauze onderweg. Je overnacht vandaag in Sutera.
  (Ook vandaag kan je aanvragen om de wandeletappe in te korten van 20 naar 13 km met een korte transfer aan het begin van de dag).
 6. Dag 6 Sutera – Racalmuto (22km, +750m/-900m)
  Vandaag een paar mooie bezienswaardigheden onderweg: de Romeinse brug van Campofranco, de Siciliaanse thòlos-graven van Milena, de neolithische nederzettingen (5000 voor Christus) van Serra del Palco. Je eindbestemming voor vandaag is Racalmuto, het land van de zwavelmijnen en de schrijver Leonardo Sciascia.
 7. Dag 7 Racalmuto – Agrigento (13km, +250m/-400m)
  De aarde ruikt hier naar zwavel, en de mijnen vertellen je erover. Onderweg wijst, de Petra van Calathansuderj, een Byzantijns-Arabisch-Normandisch bolwerk, je de richting van Aragon. Aan het einde van deze wandeling neem je een trein voor het laatste stukje naar Agrigento. Hier zul je de laatste nacht doorbrengen.
 8. Dag 8 Agrigento – Palermo, terugvlucht
  Als je de tijd hebt kun je vandaag voor je terugvlucht nog Agrigrento ontdekken, een waar openluchtmuseum. Mis zeker het klooster van Santo Spirito en de Vallei van de Tempels niet.
  Tot slot heb je een transfer naar Palermo voor de terugvlucht.