Privé fietsreis Matera en rondje Puglia op de racefiets

 1. Italië
 2. Apulië
 3. Bari
 • Fietsen langs de Adriatische kust
 • oude stad van matera
 • Route Matera en rondje Puglia op de racefiets.jpg
 • Fiets in Leuca
 • Fietsen in Alberobello, tussen de trulli
 • 14 foto's
 • Doorkruis Puglia op de racefiets
 • Begin in één van de oudste steden ter wereld: Matera
 • Zie Alberobello, Manduria, Gallipoli, Santa Cesarea Terme en Lecce
 • Fiets 70 tot 90 km per dag

Als je de hak van Italië op een gravel bike wilt verkennen dan is deze reis zeker wat voor jou! Van de dorre heuvels rondom Matera naar de groene heuvels en dalen van de Itria-vallei, van uitgestrekte wijn- en olijfboomgaarden tot eindeloze kustgezichten, van vissersdorpjes tot elegante historische centra, je komt het allemaal tegen. Je begint in de oude stad Matera, zie de trulli rondom Alberobel

Dagprogramma
 1. Dag 1 Vlucht naar Bari, transfer naar Matera
 2. Dag 2 Matera – Alberobello (ca. 75 km; +620/-610 m)
 3. Dagprogramma

Over Privé fietsreis Matera en rondje Puglia op de racefiets

Algemeen

Als je de hak van Italië op een gravel bike wilt verkennen dan is deze reis zeker wat voor jou! Van de dorre heuvels rondom Matera naar de groene heuvels en dalen van de Itria-vallei, van uitgestrekte wijn- en olijfboomgaarden tot eindeloze kustgezichten, van vissersdorpjes tot elegante historische centra, je komt het allemaal tegen. Je begint in de oude stad Matera, zie de trulli rondom Alberobello, daalt af naar de kust bij Gallipoli om via Leuca en Otranto te eindigen in de mooie barokstad Lecce.

Hoogtepunten

Matera met haar grotwoningen
De trulli bij Alberobello
De kustplaats Gallipoli
Manduria, de hoofdstad van de Primitivo Salento
Otranto
Barokstad Lecce

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Bari en v.v.

Fiets

Een gravel bike is inbegrepen. Vanaf 2024 is de fiets verzekerd tegen diefstal en schade met een eigen risico van € 200,-.

Hotels

Je verblijf in de volgende hotels of gelijkwaardig:
1 nacht in Matera - Locanda San Martino
1 nacht in Alberobello - Superior trullo house
1 nacht in Manduria - Corte Borromeo
2 nachten in Gallipoli - Relais Corte Palmieri of Bastioni San Domenico
1 nacht in Santa Cesarea Terme - Est Hotel
1 nacht in Lecce - Palazzo dei Dondoli

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Goed om te weten

• In de periode 20-07-2024 t/m 01-09-2024: prijs op aanvraag.
• Je fiets is verzekerd tegen diefstal en schade, met een eigen risico van € 200,-.
• De dagkilometers variëren van 70 tot 90 km. Meestal korte klimmetjes van 2-3 km, met hoeken tot 5-6 graden. Met eventueel één of meerdere langere beklimmingen met wat steilere stukken tot 10 graden.
• Je bagage wordt van hotel naar hotel gebracht, maximaal 1 stuk per persoon met een maximum gewicht van 20 kg (voor extra tassen of gewicht geldt een toeslag). Maak gebruik van de bagage labels voor de herkenbaarheid (klaarstaan voor pick-up uiterlijk 08.30 uur, aflevering in het volgende hotel uiterlijk 17.30 uur).
• Bij je vouchers ontvang je van ons informatie over de travel app. Ter plaatse in het eerste hotel ontvang je een up-to-date service lijst, bagagelabels en de gereserveerde fiets.
• Je fiets beschikt over een voor- en achterlicht, telefoonhouder, slot, helm, fietstas en 1 reparatiesetje per 2 fietsen. Daarnaast heeft je fiets 'gewone, vlakke' pedalen, mocht je je eigen pedalen en schoenen willen gebruiken, geef dat dan aan bij boeking. Bij het in ontvangst nemen van de fiets worden de pedalen dan verwisseld.


Inbegrepen

Inclusief:
• 7 nachten verblijf op basis van logies/ontbijt
• Welkom briefing en bike fitting
• Gedetailleerde routebeschrijving in Travel app
• Gravel bike voor 6 dagen (met helm en fietstas); vanaf 2024 inclusief verzekering (eigen risico € 200,-)
• Bagagetransport van hotel naar hotel
• Transfer van en naar het vliegveld op dag 1 en dag 8
• Telefoonassistentie van onze lokale agent tussen 8.00 en 20.00 uur

Exclusief:
• Overige maaltijden en drankjes
• Toegang tot musea of fooi
• Toeristenbelasting (ca. € 20,- p.p.)
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Reserveringskosten
• Ruimbagage
• Maaltijden en drankjes aan boord

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief. Het kan gebeuren dat op basis van beschikbaarheid enkele activiteiten in een andere volgorde uitgevoerd worden

 1. Dag 1 Vlucht naar Bari, transfer naar Matera
  Na aankomst op de luchthaven van Bari heb je een transfer naar Matera, één van de oudste steden ter wereld. De stad is bewoond sinds het paleolithicum en staat bekend om de zogenaamde Sassi, grotwoningen. Daarnaast werden er kerken gebouwd in de rotsen en zie je steile en kronkelende straatjes en een spectaculair hypogeum. Een mooi startpunt van je reis.
 2. Dag 2 Matera – Alberobello (ca. 75 km; +620/-610 m)
  Vanaf de grotwoningen in Matera daal je af naar het omringende agrarische landschap. Wie weet zie je wel een torenvalk boven de akkers, op zoek naar zijn volgende prooi. Geniet van het plateau van Alta Murgia, fietsend door zijn gouden land passeer je de onzichtbare grens tussen Basilicata en Puglia. Vanaf hier wordt het landschap groener en groener. Na een tijdje kom je in Gioia del Colle, beroemd om zijn prachtige kasteel en overheerlijke mozzarella.
  Enkele drukke wegen worden afgewisseld met rustige wegen op weg naar de omgeving van Putignano. Vanaf hier zullen de typische ‘ups en downs’ van het Land van de Trulli je bezighouden tot je het sprookjesachtige Alberobello betreedt. Alberobello is vooral bekend vanwege deze trulli, (witte) huisjes van op elkaar gestapelde stenen met een kegeldak. Overnachting in Alberobello.
 3. Dag 3 Alberobello – Manduria (ca. 75 km; +490/-820 m)
  De ochtend begint goed in de Itria-vallei, vol met prachtige routes voor op de racefiets. Fiets tussen glooiende hellingen, wijngaarden en velden met oude trulli. Je steekt de Itria-vallei over op weg naar de witte stad Ostuni, tevens het begin van het vlakke Salento plateau.
  De eindbestemming voor vandaag is Manduria, bekend als de stad van de ‘Messapi’, één van de eerste populaties van Salento en de hoofdstad van de Primitivo Salento. Je komt er al fietsend tussen de olijfbomen en wijngaarden van Primitivo. We raden je aan om een bezoek te brengen aan het museum in de Cantina Produttori Vini Manduria, de populairste wijnkelder in de regio. Na het bezoek kun je daar genieten van enkele gerechten van de authentieke, lokale keuken vergezeld van een goed glas wijn. Overnachting in Manduria.
 4. Dag 4 Manduria – Gallipoli, via de Ionische kust (ca. 70 km; +380/-440 m)
  Vandaag fiets je door de Salento, met de zee als reisgenoot. Vanaf Manduria rij je zuidwaarts richting de Ionische kust met de mooiste zandstranden van Puglia. Maak een kleine omweg naar de zoutwerken van Torre Colimena, met een beetje geluk kun je hier flamingo’s zien. Vierhoekige kusttorens maken het landschap een perfect plaatje voor een ansichtkaart en hebben vaak kleine steden om hen heen, zoals het toeristische Porto Cesareo. Langs Porto Selvaggio en de Palude del Capitano verlies je de zee uit het oog, dit deel van de kust van ongeveer 8 km lang dat unieke landschappen en archeologische vondsten bewaart is een beschermd natuurgebied. Neem een duik in de prachtige Santa Maria al Bagno en schuif aan bij een van de restaurants voor een welverdiende spaghetti met mosselen en zeezicht. Overnachting in Gallipoli.
 5. Dag 5 Gallipoli
  Een vrije dag in Gallipoli, ‘de parel van de Ionische zee’. In het nieuwe deel van de stad kun je heerlijk winkelen, terwijl je in de oude stad een meer authentieke sfeer kan vinden. Het imposante Anjou-Aragonese kasteel heet je na het passeren van de brug van de 600 en zijn 12 bogen welkom. Binnen onthult een doolhof van smalle straatjes een verrassende uitstraling op de oude paleizen, pleinen en op de gevels van de vele kerken. Diverse kerken beschrijven de religieuze geschiedenis van de stad. Bij de Antica Farmacia Provenzano kun je een stap in het verleden zetten. En natuurlijk heb je ook de mooie stranden die met de fiets te bereiken zijn, zoals het ongerepte Punta Pizzo of zelfs te voet zoals Purita- strand aan de rand van de oude stad. Overnachting in Gallipoli.
 6. Dag 6 Gallipoli – Leuca – Santa Cesarea Terme (90 km; +820/-820 m)
  Je rijdt vandaag langs de mooiste kustlijn in het zuiden van Puglia. De route begint vlak na Gallipoli richting de ‘finis terrae’, het eind van de wereld, de kaap van Leuca. Je gaat van Punta Ristola naar Punta Meliso. Als je de kust en de zeegrotten van Leuca wilt ontdekken is een korte boottocht ideaal. Als je Leuca verlaat, ga je verder over een schilderachtig stuk weg met uitzicht op zee. Een licht glooiende route brengt je bij de Ciolo-canyon, dan de kleine baai van Acquiaviva en de thermale baden bij Santa Cesarea. Diner en overnachting in Santa Cesarea Terme.
 7. Dag 7 Santa Cesarea Terme – Otranto – Lecce (ca. 70 km; +450/-430 m)
  Als je Santa Cesarea Terme verlaat, fiets je het laatste stuk van het natuurpark Leuca-Otranto om te genieten van een van de meest panoramische wegen van Zuid-Italië. Aan het einde van de ups en downs bereik je Otranto, de meest oostelijke stad van Italië. Een stop hier is een must. Verdwaal in de kleine oude stad en bezoek ook zeker de imposante kathedraal met de prachtige mozaïekvloer vol symbolen en geschiedenis.
  Stap vervolgens weer op de fiets, want er is nog veel meer te zien vandaag: de Alimini meren, Sant’Andrea, Roca Vecchia en de grot van de poëzie. Rij door de oase van Le Cesine en het versterkte dorp Acaya voordat je aankomt in Lecce, de eindbestemming van deze prachtige toch op de racefiets door de hak van Italië. De barokke hoofdstad Lecce is een heerlijke stad om in te verdwalen. Veel van de meest beroemde beeldhouwers kwamen hier tussen 1600 en 1700 om de gevels van paleizen en kerken te decoreren en nog altijd is een groot deel hiervan intact. Overnachting in Lecce.
 8. Dag 8 Lecce, terugvlucht vanaf Bari
  Voor je vlucht vertrekt kun je deze mooie barokstad nog verkennen.