Proef Tel Aviv & Jeruzalem 6 dagen

 • Uitzicht restaurant Tel Aviv
 • Tel Aviv - Jaffa
 • Jeruzalem
 • Israël - Jeruzalem
 • Jeruzalem
 • 23 foto's
 • 5 nachten in Tel Aviv & Jeruzalem
 • bijzondere tours/excursies
 • wijn & cultuur
 • stadswandeling
 • de oude stad van Jeruzalem
 • proef de lokale markt
 • shabbat experience bij locals thuis
 • ontdek het nachtleven
 • maak je eigen hummus

Het bruisende Tel Aviv is de ultieme citytrip met de unieke combinatie van strand, stad, cultuur en uitgaan. Een bruisend nachtleven aan een langgerekt zandstrand en volop winkels en musea. De verkoelende Middellandse Zee heeft een mooi zandstrand met daarachter de levendige stadsboulevard en daar weer achter het bruisende centrum vol winkeltjes, restaurants en terrasjes. En wat te denken van Jaff

Over Proef Tel Aviv & Jeruzalem 6 dagen

Algemeen

Het bruisende Tel Aviv is de ultieme citytrip met de unieke combinatie van strand, stad, cultuur en uitgaan. Een bruisend nachtleven aan een langgerekt zandstrand en volop winkels en musea. De verkoelende Middellandse Zee heeft een mooi zandstrand met daarachter de levendige stadsboulevard en daar weer achter het bruisende centrum vol winkeltjes, restaurants en terrasjes. En wat te denken van Jaffa, het oudste deel van de stad dat al in de Bijbel werd vermeld. Slenter er door de oude kronkelige straatjes en snuif de cultuur van destijds en de kunst van de hedendaagse artiesten. Neem een drankje op één van de vele terrassen of loop door de overdekte souk van Sarona. Befaamd is de Israëlische keuken die je in talrijke restaurants kunt proeven. En daarna op stap in geweldige rooftopbars en verrassende nachtclubs. Stad plus strand maken Tel Aviv tot een heerlijke vakantieplek. Een plek met een jonge en dynamische bevolking die weet hoe je van het leven geniet. Een hippe en bruisende stad die met niets in Israël valt te vergelijken. Laat je meevoeren en geniet!

De stad Jeruzalem is één van de meest fascinerende en tot de verbeelding sprekende steden ter wereld. De stad kent een roerige geschiedenis van duizenden jaren, een geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog wordt geschreven. In elk geval zul je diep onder de indruk weer thuis komen. Natuurlijk zijn er de talloze religieuze bezienswaardigheden, maar ook om te ervaren hoe vier wijken met een zeer uiteenlopende bevolking zijn samengesmolten, is heel bijzonder. Uiteraard mag een bezoek aan het holocaust museum Yad Vashem ook niet ontbreken; over diepe indruk gesproken ….. Verwonder jezelf over de orthodoxe Joden bij de Klaagmuur en beklim de Tempelberg voor een mooi uitzicht over Jeruzalem. Slenter door de zinderende bazaars waar marktkooplui je voortdurend verleiden om even in hun winkeltje te kijken. Waar kakelende kippen en kitscherige sieraden je aandacht vragen. Hier proef je hete muntthee, elders weer die sappige pruimen. En terwijl de muezzins oproepen tot het middaggebed duik je nog één keer zo’n minuscuul winkeltje in. Geniet van de drukke marktjes waar je de heerlijkste locale gerechten kunt proeven.
's Avonds zijn de smalle straatjes in de Arabische wijk feeëriek verlicht en waan je je in een ander land. Overal kun je vers geperste vruchtensappen krijgen en de kooplui bieden je graag een kopje thee aan. Pak een terrasje op het gezellige Ben Yehuda of duik een van de trendy clubs is. Want Jeruzalem is bepaald meer dan alleen oude geschiedenis.

Wij hebben een aantal bijzondere 6-daagse city-trips voor je samengesteld, waarbij je tijdens een aantal begeleide tours en activiteiten kunt ‘proeven’ van het bruisende Tel Aviv en daarna van het historische en het moderne Jeruzalem.
De uitgebreide beschrijving van de genoemde tours vind je onder de dagprogramma’s op deze pagina.

Pakket TJ6A

Vertrek wekelijks op maandag

Dag 1: Aankomst op de luchthaven Ben Gurion. Op eigen gelegenheid naar hotel BY14 (of gelijkwaardig) in Tel Aviv.

Dag 2: De ochtend mag je zelf invullen: even op je gemak de stad in of het strand op. In de middag de ‘Tel Aviv Cultuur & Wijn’ tour .

Dag 3: Ook deze ochtend ben je helemaal vrij om te doen waar je zin in hebt. In de middag de ‘Jaffa Cultuur & Wijn’ tour. 's Avonds mog even lekker uit eten en wellicht nog even het bruisende nachtleven in.

Dag 4: In de ochtend transfer op eigen gelegenheid naar Jeruzalem. De middag is ter vrije besteding voor een ontdekking op eigen gelegenheid van deze wereldstad.. Einde van de middag start de Hummus Workshop, gevolgd door je zelfgemaakte hummus met pita diner. Overnachting in hotel Legacy (of gelijkwaardig) in Jeruzalem.

Dag 5: Vandaag bezoek je de Machane Yehuda markt wanneer het jou schikt met je Machane Yehuda Bitecard. Aan het begin van de avond schuif je aan bij locals thuis voor de “Shabbat
Experience’.

Dag 6: Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht kun je vandaag nog heerlijk van de stad genieten. Je vertrekt weer vanaf Ben Gurion airport in Tel Aviv terug naar huis.

Pakket TJ6B

Vertrek wekelijks op dinsdag

Dag 1: Aankomst op de luchthaven Ben Gurion. Op eigen gelegenheid naar hotel BY14 (of gelijkwaardig) in Tel Aviv.

Dag 2: De ochtend mag je zelf invullen: even op je gemak de stad in of het strand op. In de middag de ‘Jaffa Cultuur & Wijn’ tour. 's Avonds ontdek je het bruisende Tel Aviv by night met de Tel Aviv Pub Tour.

Dag 3: De hele dag de tijd om het bruisende Tel Aviv te ontdekken. Huur een fiets of ga te voet. Of ga lekker naar het strand. Je bezoekt in elk geval de Hakarmel Market om met je Bitecard te genieten van een aantal culinaire verrassingen naar keuze. ’s Avonds natuurlijk heerlijk uit eten en wellicht nog even op stap.

Dag 4: In de ochtend een transfer op eigen gelegenheid naar Jeruzalem. Daar bezoek je de Machane Yehuda markt wanneer het jou schikt met je Machane Yehuda Bitecard. Aan het begin van de avond schuif je aan bij locals thuis voor de “Shabbat Experience’. Overnachting in hotel Legacy (of gelijkwaardig) in Jeruzalem.

Dag 5: In de ochtend de halve dagtour Jeruzalem. De rest van de dag is ter vrije besteding. 's Avonds maak je kennis met een 'andere kant' van Jeruzalem tijdens de Jeruzalem Pub Tour.

Dag 6: Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht kun je vandaag nog heerlijk van de stad genieten. Je vertrekt weer vanaf Ben Gurion airport in Tel Aviv terug naar huis.

Pakket TJ6C

Vertrek wekelijks op woensdag

Dag 1: Aankomst op de luchthaven Ben Gurion. Op eigen gelegenheid naar hotel BY14 (of gelijkwaardig) in Tel Aviv.

Dag 2: De hele dag de tijd om het bruisende Tel Aviv te ontdekken. Huur een fiets of ga te voet. Of ga lekker naar het strand. Je bezoekt in elk geval de bruisende Hakarmel Market, waar je met de Bitecard van 6 verschillende gerechtjes kunt genieten. ’s Avonds natuurlijk heerlijk uit eten.

Dag 3: : In de ochtend transfer op eigen gelegenheid naar Jeruzalem. De middag mag je naar eigen inzicht invullen. 's Avonds ga je een minder bekende kant van Jeruzalem ontdekken tijdens de Jeruzalem Pub Tour. Overnachting in hotel Legacy (of gelijkwaardig) in Jeruzalem

Dag 4: In de ochtend bekijk je de oude stad tijdens de halve dagtour Jeruzalem. De rest van de dag is weer ter vrije besteding.

Dag 5: Bezoek vandaag de Machane Yehuda markt wanneer het jou schikt met je Machane Yehuda Bitecard. De rest van de dag mag je zelf invullen. Er is genoeg te kiezen.

Dag 6: Afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht kun je vandaag nog heerlijk van de stad genieten. Je vertrekt weer vanaf Ben Gurion airport in Tel Aviv terug naar huis.

Tel Aviv Cultuur & Wijn tour

Tel Aviv Cultuur en wijn – proef het verhaal van baron tot Bauhaus, van 1909 tot vandaag

Leer van de onbekende verhalen, proef heerlijke wijnen en ontdek de passie en trots van deze wereldstad.
Tijdens deze 3 uur durende wandeling door Tel Aviv, die niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, maak je kennis met het verleden en heden van de stad. En wat is er leuker als je deze cultuur geschiedenis kunt combineren met 3 glazen wijn, zodat je Israël ook als wijnland leert kennen.
Op een gepassioneerde manier laat de lokale gids je kennismaken met de geschiedenis van Tel Aviv, die opgebloeid is in de afgelopen eeuw, bij het ontstaan van de staat Israël. Geboren uit een zandvlakte en ontwikkeld door de ideologie van de migranten uit Europa en Azië. Zo ontstond een stad met een wervelende charme, een mix van talen, smaken en culturen. Tel Aviv is van het Ottomaanse rijk, via het Britse Mandaat tot de geboorte van de staat Israël nog geen eeuw geleden een getuige geweest van deze turbulente jaren en tijdens deze wandeling laten we je hiermee kennismaken.

Wat kun je verwachten
Een wandeling o.l.v. een gepassioneerde en ervaren gids
Drie glazen heerlijke wijn, geselecteerd door Amir, een sommelier met meer dan 12 jaar ervaring
Maak kennis met de geschiedenis van Tel Aviv en Israël als wijnland
Ontdek de bezienswaardigheden en sfeer van één van de meest opwindende steden van de wereld.

Goed om te weten
Aanvang: iedere dinsdag om 13.45 uur
Start: The Kiosk, 10 Rothschild, Tel Aviv
Duur van de wandeling: 3 uur

Jaffa Cultuur & Wijn tour

Jaffa cultuur & wijn – een wandeling door het oriëntaalse verleden en de nieuwe wereld

Combineer de geschiedenis van Jaffa met smaakvolle Israëlische wijnen. Onder het genot van 3 heerlijke glazen wijn word je meegenomen in de geschiedenis. Je leert hoe de Turkse Pasja’s en Arabische boeren over het land heersten. Voordat Jaffa verbonden werd met de rest van de wereld door een spoorweg en stoomboten, was het een slapend havenstadje. Pelgrims betraden hier het land voor het eerst, op weg naar Jeruzalem. Toen de invasie van Napoleon in 1799 mislukte, slaagde hij er wel in om Europa nieuwsgierig te maken voor de Oriëntaalse wereld en kwam Jaffa op de kaart te staan. Kolonisten en Europese immigranten ontdekten de heilige plaatsen van het Christendom en de exotische elixer van het Midden-Oosten.
Met een glas in de hand, wandel je 3 uur door Jaffa, langs klokkentorens en kerken, maar ook moskeeën en marktpleinen en maak je kennis met de wijngeschiedenis van Israël.

Wat kun je verwachten
Een wandeling o.l.v. een gepassioneerde en ervaren gids
Drie glazen heerlijke wijn, geselecteerd door Amir, een sommelier met meer dan 12 jaar ervaring
Maak kennis met de geschiedenis van Jaffa en Israël als wijnland
Loop door de historische straatjes, in de voetstappen van de pelgrims, die hier aan wal kwamen

Goed om te weten
Aanvang: iedere woensdag om 13.45 uur
Start: verzamelen bij de Jaffa Clock Tower
Duur van de wandeling: 3 uur
Draag gemakkelijke schoenen en kleding passend bij de temperatuur van de dag
Voor het bezoek aan heilige plaatsen, moeten je schouders bedekt zijn
Neem een flesje water mee
Het programma/de route kan gewijzigd worden n.a.v. fysieke mogelijkheden van de deelnemers
Je moet minimaal 18 jaar zijn om aan de wijnproeverij deel te nemen
Zorg dat je vooraf voldoende gegeten hebt, want tijdens de tour zijn er allen kleine snacks
De tour gaat door onder iedere weersomstandigheid

Inclusief
Een wandeltour van 3 uur, beginnend bij de klokkentoren van Jaffa
Een professionele gids en sommelier
Proeverij van 3 wijnen en een kleine snack
Workshop en presentatie in de wijnkelder van een prestigieuze wijnwinkel

Exclusief
Proeverijen buiten het programma
Fooien

Tel Aviv Pub Tour

Deze pub tour laat je kennis maken met het levendige en afwisselende nachtleven van Tel Aviv, een stad die nooit slaapt. Je ontmoet nieuwe mensen, krijgt enkele gratis drankjes en VIP entrees in alle locaties. Je begint de avond met een biertje (gratis) in de bar van het Abraham hostel, een gezellige bar waar je kennis maakt met de gids en de overige deelnemers. Daarna begint onze tour in de verschillende wijken van Tel Aviv en kun je genieten van drankjes in diverse bars en clubs, ieder met hun eigen sfeer. We eindigen de tour bij een Club waar we met de VIP kaarten de drukte voor de deur vermijden en dansen tot in de vroege uurtjes. Uiteraard kun je vanaf hier ook eerder terug naar je hotel vertrekken.
Wat kun je verwachten
Beleef het afwisselende en bruisende nachtleven, in de stad die nooit slaapt; Tel Aviv
Bezoek lokale bars, pubs en clubs
Ontmoet nieuwe mensen in een relaxte en sociale omgeving/sfeer
VIP kaarten om de drukte bij de ingang te vermijden.
Goed om te weten
De Pub Tour is elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag en begint om 21.30 uur in de bar van het Abraham Hostel in Tel Aviv
Neem je paspoort of ID mee, voor sommige bars geldt een minimum leeftijd van 21 jaar
Eventueel een vest/jasje (in de winter)

Inclusief
Begeleiding van een lokale gids
Gratis bier in de bar van Abraham Hostel
Gratis shotjes
VIP entree kaart

Exclusief
Extra drank en hapjes

Hakarmel Market Tel Aviv

De Hakarmel Market is al meer dan een eeuw een van de meest centrale en populairste markten in 'downtown' Tel Aviv. De inwoners noemen deze markt meestal ‘Shuk’, dé plek waar fruit en groente verkopers samenkomen, maar ook speciaal zaakjes, kleding, specerijen kraampjes en hippe 'coffee & foodstalls'. Hier kijk je niet alleen je ogen uit, maar ook je neus maakt overuren door alle exotische geuren van de specerijen en kruiden. De Hakarmel Market is meer dan alleen een markt, het is tegelijkertijd een van de meest traditionele als een van de meest moderne en innovatieve plekken van Tel Aviv.

De Hakarmel Bitecard is dé manier om deze markt individueel ontdekken, maar wel het gemak van de ‘proefkaart’, waarmee je 6 verschillende lokale producten kunt proeven en zo op een snelle manier de culinaire specialiteiten van Tel Aviv leert kennen. De markt is dagelijks geopend m.u.v. zaterdag.

Nieuw: we hebben nu ook een audio gids, die je eenvoudig met een headset op je mobiele telefoon kunt afspelen. Op de audio gids, hoor je de geheimen van de markt, zodat je wandeling nog afwisselender wordt.

Jeruzalem - halve dag tour

Geniet van het uitzicht over Jeruzalem, vanaf de Scopus berg. Kerken, minaretten, torenspitsen, de Rotskoepel en de muren van de oude stad. Daarna staat de tuin of hof van Getsemane op het programma, de Kerk van alle Naties en de Kidron vallei, waar veel belangrijke bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. Je bezoekt de Joodse wijk en de Cardo, de belangrijkste straat uit de geschiedenis van Jeruzalem. Je stopt bij de Klaagmuur, waar je een wensbriefje tussen de voegen van de stenen kunt schuiven. Je loopt een stuk over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk, volgens de overlevering is de kerk gebouwd op de plek waar Christus zowel gekruisigd, begraven en opgestaan zou zijn. Breng een bezoekje aan de oude bazaar en misschien vind je een leuke souvenir.

Wat kun je verwachten ?
Bezoek aan de Byzantijnse Cardo
De Christelijke wijk
De Heilig Grafkerk
De Joodse wijk
De Scopus berg
De Islamitische wijk
De Via Dolorosa
De Klaagmuur

Goed om te weten
Vertrek van deze tour is dagelijks
De tour eindigt om ca. 13.00 uur in de oude stad, je gaat op eigen gelegenheid terug naar je hotel.

Machane Yehuda markt

Machane Yehuda is lang het kloppend hart geweest binnen de markt scene in Jeruzalem, waar de inwoners deze markt meestal ‘Shuk’ noemen, dé plek waar fruit en groente verkopers samenkomen, maar ook speciaal zaakjes, kleding en specerijen kraampjes. Hier kijk je niet alleen je ogen uit, maar ook je neus maakt overuren door alle exotische geuren van de specerijen en kruiden. Machane Yehuda is meer dan alleen een markt, het is tegelijkertijd een van de meest traditionele als een van de meest moderne en innovatieve plekken van Jeruzalem.

Wil je deze markt individueel ontdekken maar wel het gemak ervaren van de ‘proefkaart’, waarmee je 6 verschillende lokale producten kunt proeven en zo op een snelle manier de culinaire specialiteiten van Jeruzalem leert kennen. De markt is dagelijks geopend m.u.v. zaterdag.

Nieuw: we hebben nu ook een audio gids, die je eenvoudig met een headset op je mobiele telefoon kunt afspelen. Op de audio gids, hoor je de geheimen van de markt, zodat je wandeling nog afwisselender wordt.

Shabbat Experience

De Shabbat is de wekelijkse rustdag in het jodendom, die ingaat op vrijdagavond na zonsondergang en duurt tot zaterdagavond. Op deze 7e dag van de joodse week, mag er geen arbeid verricht worden, ook koken is niet toegestaan. De Shabbat wordt gevierd met een feestelijke maaltijd die vooraf bereid is. Men begint de Shabbat, door minimaal 2 kaarsen aan te steken, men bezoekt de synagoge en aan het einde van de dienst wenst men elkaar Shabbat sjalom. Daarna begint bij terugkeer thuis, de Shabbat maaltijd, die vaak gepaard gaat met een aantal rituelen, zo worden er liederen gezongen, het brood wordt gebroken en verdeeld en een beker wijn gaat rond en ieder neemt een slokje. Daarna begint de uitgebreide feestelijke maaltijd, een maaltijd waar velen zich de hele week al op verheugen.

Met deze tour krijg je de gelegenheid om bij een lokaal gastgezin in hartje Jeruzalem, de Shabbat viering mee te maken. Je ontvangt een informatieve introductie van Shabbat tijdens een heerlijk 5-gangen diner.

Jeruzalem Pub Tour

Leer de ‘andere kant’ van Jeruzalem kennen, misschien niet verwacht, maar Jeruzalem heeft een groot aantal levendige pubs, bars en clubs, die vaak gemist worden tijdens een bezoek aan deze bijzondere stad.
Beleef tijdens deze tour, het gevarieerde nachtleven van Jeruzalem. We wandelen door straten en steegjes, waar de locals genieten van muziek, dans en natuurlijk een glaasje alcohol. Je ontmoet nieuwe mensen, krijgt gratis shots, een VIP entree bij een club en een welkomstdrankje in de te bezoeken locatie, maar vooral; veel plezier en gezelligheid.

Wat kun je verwachten
Een unieke tour waar je een kijkje neemt in het nachtleven van Jeruzalem
Je bezoekt pubs, clubs en bars
Maak een praatje met de ‘locals’ of maak indruk met je dans bewegingen
Ontmoet andere reizigers in een relaxte omgeving
Goed om te weten
De pub tour wordt op woensdag en zaterdag gehouden en begint om 21.00 uur in de bar van het Abraham Hostel. De tour eindigt rond middernacht. Neem je paspoort/ID mee, want er mag alleen alcohol geschonken worden als je ouder dan 18 jaar bent.
Neem een jasje of vest mee, voor koudere avonden (winter)
Inclusief
Begeleiding van een lokale gids
Gratis shotjes
VIP entree, zodat je lange wachtrijen bij de club kunt vermijden
Drankje in de te bezoeken bars
Exclusief
Overige drankjes en maaltijden

Hummus Workshop

Als je wel eens het Midden Oosten bezocht hebt, dan weet je ook dat je hier heerlijk culinair kunt genieten. Vooral de humus valt bij de meeste bezoekers erg in de smaak. Wist je ook dat humus gemakkelijk zelf te maken, gezond en vegetarisch is? Wil je ook graag je eigen humus maken?
Dan heb je geluk! We bieden je een speciale humus workshop, waar je alle fijne kneepjes leert en thuis de show kunt stelen bij vrienden en familie als je de traditionele humus op tafel zet.

In de lounge/bar van het hostel worden alle ingrediënten klaar gezet en kun je samen met de andere deelnemers leren hoe je de beste humus maakt. Je gebruikt alleen maar lokale producten en de humus specialist neemt je stap voor stap mee in het bereiden maar ook hoe je eenvoudig je eigen signatuur aan de humus kunt geven.
Na afloop gaan we natuurlijk van elkaar proeven met heerlijk warm pita brood. Beleef deze unieke ervaring die je zelf het basis recept van de Midden Oosten keuken leert maken
Wat kun je verwachten?
We verzamelen in de lounge van het Abraham hostel
Kijk en probeer de beste humus te maken van lokale ingrediënten
Geniet samen na afloop van een heerlijke maaltijd van humus en warm pita brood
Goed om te weten
17.30 uur - Verzamel op dinsdag en donderdag in de lobby van het Jerusalem Abraham hostel aan het Davidka plein.
Geniet van een heerlijke humus maaltijd in een leuke sociale omgeving
Helaas kunnen we geen dieet wensen accepteren, zoals gluten/lactose intolerantie of religieuze restricties zoals kosher/halal. Deze tour is niet geschikt voor deelnemers met een allergie voor sesam.

Inclusief
Kookles van een humus specialist
Genieten van je zelf bereide vegetarische humus maaltijd met warm pita brood
Shotje Arak (lokale alcohol)

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Tel Aviv en v.v.

Hotels

Je verblijft in Tel Aviv in hotel BY14 (of gelijkwaardig).
Hotel BY14 is een gerenoveerd 4* boutique hotel in het zuidelijke deel van het centrum. Er zijn 107 comfortabele kamers, die van alle moderne gemakken zijn voorzien. Het strand ligt op ca. 250 meter. Vanuit het hotel wandel je zo op je gemak naar alle bekende markten en winkels. Restaurants en bars zijn ook nooit ver weg.

Je verblijft in Jeruzalem in hotel Legacy (of gelijkwaardig).
Hotel Legacy is een intiem en bijzonder smaakvol ingericht hotel en volledig gerenoveerd. Door het kleinschalige karakter (slechts 50 kamers), biedt het hotel een zeer persoonlijke service. Het restaurant bevindt zich op de bovenste etage van het hotel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de stad. De toegang tot de oude stad (de Damascuspoort) vind je op ca. 500 meter, het moderne centrum ligt op ca. 900 meter.

Goed om te weten

Afhankelijk van je aankomsttijd kun je snel en goedkoop met de trein vanaf de luchthaven naar Tel Aviv reizen. Comfortabeler maar duurder is een airport-shuttle of taxi te nemen. Tussen Jeruzalem en Tel Aviv rijdt er een hogesnelheidstrein die ook stopt bij de luchthaven. Handig voor de terugreis. En natuurlijk ook een prima optie voor je transfer van Tel Aviv naar Jeruzalem.

inbegrepen

Inclusief :

- Retourvlucht Tel Aviv
- Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen
- 5 overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) o.b.v. logies/ontbijt
- Tours/excursies volgens de beschrijving in het programma
- Ondersteuning van onze lokale agent in Israël

Exclusief:

- Transfer van de luchthaven naar Tel Aviv
- Transfer van Tel Aviv naar Jeruzalem
- Transfer van Jeruzalem naar de luchthaven
- Overige maaltijden
- Uitgaven van persoonlijke aard
- Reis- en/of annuleringsverzekering
- Bijdrage Calamiteitenfonds
- Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
- Reserveringskosten

Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.